Meer informatie over het toevoegen van afbeeldingen

Er zijn heel veel verschillende soorten afbeeldingen, die allemaal in een andere situatie het best tot hun recht komen. Dit zijn de drie belangrijkste typen afbeeldingen die je op internet tegenkomt:

  • JPEG, met de extensie .jpg of .jpeg. JPEG-bestanden zijn ontworpen om foto’s weer te geven: ze kunnen een groot aantal kleuren bevatten en de grootte van het bestand blijft beperkt dankzij compressie. Het nadeel van JPEG-bestanden is dat afbeeldingen wat wazig kunnen zijn dankzij de compressie, zeker wanneer je inzoomt.
  • PNG, met de extensie .png. Deze bestanden nemen meer ruimte in dan JPEG-bestanden omdat ze geen gebruik maken van compressie. Daardoor zien ze er ook scherp uit wanneer je inzoomt. Als gevolg daarvan zijn ze de beste keus voor afbeeldingen als tekeningen, logo’s en grafieken. PNG-bestanden bevatten minder kleuren dan JPEG-bestanden. Ze zijn dus minder geschikt voor foto’s.
  • GIF, met de extensie .gif. Het grote voordeel van GIF-bestanden is dat ze gebruikt kunnen worden om kleine animaties te maken. Deze voeg je op dezelfde manier toe aan je website als alle andere afbeeldingen. Net zoals het geval is bij PNG-bestanden zijn GIF-bestanden vooral geschikt voor simpelere afbeeldingen met minder kleuren dan foto’s.