Bestanden openen en extensies

Op de meeste computers kun je bestanden openen door op ze te dubbelklikken met je linker muisknop.

Je computer weet met welk programma het bestand geopend moet worden dankzij de extensie (het gedeelte van de bestandsnaam dat achter de punt staat).

Het plaatje ninja.jpg is bijvoorbeeld een JPEG-bestand (.jpg). Dubbelklik je erop, dan gaat je computer op zoek naar een programma waarmee dit type plaatje wordt geopend.

Als een bestand geen extensie heeft weet je computer niet met welk programma hij het moet openen. Kijk eerst of je computer zo is ingesteld dat hij extensies laat zien. Meer informatie daarover vind je hier.

Om een extensie toe te voegen of te veranderen, klik je met je rechter muisknop op een bestand om een menu tevoorschijn te laten komen. Klik in het menu op ‘Naam wijzigen’. Kies de juiste extensie voor het bestand: probeer bijvoorbeeld niet een plaatje de extensie ‘.txt’ mee te geven.

Als de bestandsnaam een extensie heeft, kan het alsnog zijn dat je computer het bestand niet kan openen. Bijvoorbeeld wanneer je niet het juiste programma geïnstalleerd hebt of als de computer niet weet welk programma hij moet gebruiken. Als dat laatste het geval is, dan vertelt je computer je dat en kun je een programma kiezen uit een lijst. Je kunt ook met de rechter muisknop op het bestand klikken en in het menu dat verschijnt ‘Openen met…’ aanklikken om een programma te kiezen.

‘Openen met…’ is ook handig als je een bestand wil openen met een ander programma dan het programma dat je computer standaard gebruikt. Een .html-bestand wordt bijvoorbeeld standaard geopend in een webbrowser. Maar als je de code wil veranderen, dan moet je het bestand openen in een tekstverwerker.